![](/media/lib/234/n-strach-3909d12bac1d0eb2754cbf92548360f8.jpg)
Horrorowe mapowanie
9 lutego 2017, 11:04Dzięki horrorom naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine zidentyfikowali kluczowy obwód neuronalny, odpowiedzialny za przetwarzanie strachu i lęku.
![](/media/lib/274/n-ksiazki-cb2dfec22f134e579875ce90315db864.jpg)
Koło do opisu, które pomoże w zachowaniu zapachów ważnych dla dziedzictwa kulturowego
14 kwietnia 2017, 12:27Na Uniwersyteckim College'u Londyńskim powstało Koło Zapachowe Książek Historycznych (Historic Book Odour Wheel), które ma pozwalać na dokumentowanie i archiwizowanie woni związanych ze starymi woluminami. Metodę opisano na łamach Heritage Science.
![](/media/lib/277/n-makaron-zmieniajacy-ksztalt-afe05297f6da10392640847fcefe19b3.jpg)
Twórcze jedzenia gięcie
26 maja 2017, 12:03Naukowcy z MIT-u opracowali makaron zmieniający kształt w kontakcie z wodą. Dzięki arkuszom żelatyny lub skrobi płaty makaronu zwijają się w znane kształty, np. świderki.
![](/media/lib/282/n-nicer-6083254fe7e5ae924e42ed76d2150320.jpg)
NICER – wyjątkowy instrument na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
18 lipca 2017, 11:08Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej rozpoczęło pracę wyjątkowe urządzenie, Neutron star Interior Composition Explorer (NICER). Jego zadaniem jest badanie gwiazd neutronowych, najbardziej gęstych obiektów we wszechświecie.
![](/media/lib/287/n-kawa-6d01392eb9b6e9319cb0d28b2b41cd3e.jpg)
Globalne ocieplenie może zaszkodzić plonom kawy
12 września 2017, 08:38Nadchodzą ciężkie czasy dla miłośników kawy. Z artykułu opublikowanego w PNAS dowiadujemy się, że globalne ocieplenie może spowodować, że do roku 2050 plony kawy w Ameryce Południowej zmniejszą się aż o 88%. Na kontynencie tym produkuje się najwięcej kawy na świecie.
![](/media/lib/292/n-maurolicus-3aabb13f17e3332be33f197dde667864.jpg)
W siatkówce ryb głębinowych odkryto nowy typ fotoreceptora
10 listopada 2017, 12:19U ryb głębinowych z rodzaju Maurolicus (Maurolicus spp.) odkryto nowy typ fotoreceptorów. Dzięki niemu dobrze widzą one o zmroku, gdy żerując, podpływają blisko powierzchni wody.
![](/media/lib/217/n-chirurdzy-ff3b3cc11b42298bda2bf59760e02edb.jpg)
Znieczulenie ogólne to nie tylko usypianie
10 stycznia 2018, 11:29Mimo że znieczulenie ogólne jest jedną z najczęściej wykonywanych procedur medycznych, nie do końca wiadomo, co się podczas niego dzieje. Nowe australijskie badanie pokazało, że jeden z najważniejszych anestetyków - propofol - hamuje przemieszczanie kluczowego białka, które występuje w synapsach wszystkich neuronów - syntaksyny 1A. Stąd zaburzenia komunikacji między komórkami nerwowymi.
![](/media/lib/274/n-buraki-d4ac5700cba88db3e5f5a1a3358433c0.jpg)
Barwnik z buraków pomaga w walce z alzheimerem
20 marca 2018, 11:55Betanina, czerwony barwnik z buraków, który występuje w ekstrakcie z tych warzyw, wydaje się hamować reakcje chemiczne odpowiadające za rozwój choroby Alzheimera (ChA).
![](/media/lib/117/n-tzrustka-a5ac0a9f794219913106ccc5a23f8a8c.jpg)
Wspomagali działanie witaminy D, by zwalczyć cukrzycę
11 maja 2018, 11:46Szukając nowych sposobów na cukrzycę typu 2., naukowcy natrafili na nieoczekiwanego sprzymierzeńca - witaminę D, która z małą pomocą wydaje się chronić wytwarzające insulinę komórki beta.
![](/media/lib/314/n-pomarancze-de4ac7eca5ff90fa8cbf61584ed845fd.jpg)
Pomarańcze chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej
13 lipca 2018, 14:01U osób, które regularnie jedzą pomarańcze, rzadziej rozwija się zwyrodnienie plamki żółtej (ang. Age-related Macular Degeneration, AMD).